top of page

Ziekte van Bechterew - Succesverhaal DEEL 2 (2015)

Begin 2013 werd ‘mijn verhaal’ (Deel 1) over de overwinning op de Ziekte van Bechterew op de site van De Hormoonfactor gepubliceerd. Die tekst is nu als eerste blog ook op de site van Natuurlijk Trainen te vinden. Voor mij was dat in 2012 een grote stap om openbaar uit te komen voor de Ziekte van Bechterew die bij mij in 1998 gediagnosticeerd is. Van iemand die er eigenlijk nooit over sprak, zich er voor schaamde, schreeuw ik het nu zowat van de daken. Ik heb geleerd dat het juist kracht geeft om mijn ervaringen te delen met anderen. Ik hoop nog veel meer mensen te kunnen inspireren met mijn verhaal.

Afgelopen 2 jaar is er veel gebeurd en veranderd in mijn leefwijze. Hierdoor wilde ik eerst de versie van 2012/2013 (Deel 1) aanpassen, maar een aanvullende update leek mij toch beter, omdat het dan weer een nieuwe progressie laat zien.

Trots ben ik dat ik de controle over mijn lijf heb kunnen behouden. Ik vertel daar in deze update (Deel 2) meer over. Ook diverse nieuwe en aangepaste gewoontes bespreek ik.

Gebeurtenissen met een impact

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen van de laatste jaren was de geboorte van mijn dochter eind oktober 2014. Vlak daarvoor was er nog een verhuizing. De verhuizing had helaas te maken met een financieel ongezonde situatie. Maar er is wel heel wonderlijk een goedkoop appartement op ons pad gekomen midden in de natuur. Ik hoop wel snel weer een huis met tuin te mogen bewonen, maar eerst moet er een financiële inhaalslag gemaakt worden. Zoals je ziet, staan er in deze alinea heel veel stress-factoren. Zeker als je ze ook nog eens met elkaar combineert. Gelukkig heb ik dankzij de Bechterew geleerd om met stress om te gaan, om te voorkomen dat het grip krijgt op mijn lijf. De eerste lessen kwamen kort na de diagnose toen ik van de reumatoloog hoorde dat stress een hele belangrijke ontstekingsaanjager is. Oververmoeidheid en overbelasting van je lijf en geest horen daar ook bij.

Ondanks al die recente gebeurtenissen die voor elk mens een behoorlijke impact genereren, heb ik afgelopen jaar géén terugval gehad met de Ziekte van Bechterew. Voor mij is dat een duidelijk teken dat ik de situatie onder controle heb. Op de momenten dat er dan even weer wat rust in ‘t leven is, is het bijzonder mooi om dit te beseffen.

De kleine kwaaltjes

Een sporadische verkoudheid of een enkele keer wat koortsuitslag was niet anders dan andere jaren. Ik had afgelopen jaar wel 2 x kort achtereen een ontsteking aan de iris. Die kwaal had ik al enkele jaren niet meer gehad. Zo’n ontsteking, de iridocyclitis, is Bechterew-gerelateerd en voor mij dan wel even een teken dat ik een pas op de plaats moet zetten. Die ontstekingen had ik snel onder controle omdat ik precies weet hoe het ook dan aanvoelt, en ik heb altijd een nieuw flesje prednison-druppels daarvoor in huis. Omdat ik al jaren geen medicatie gebruik, zelfs geen paracetamol, was ik terughoudend met de druppels. Ik heb het eerst met zilverwater geprobeerd, maar dat irriteerde mijn oog. Achteraf bleek dat ik daar veel te veel van gebruikte! Zodra ik een terugval in energie voel, tijdens een (dreigende) verkoudheid bijvoorbeeld, gebruik ik ook extra gember en knoflook. Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke voedingsmiddelen een goed effect hebben op een ziek lijf!

Er zijn wel eens dagen dat ik toch wat klachten heb rondom en in mijn rug. Die kan ik altijd moeilijk concreet omschrijven. Vage zeurderige gevoelens waarbij ik het idee heb dat mijn spieren wat verkrampt zijn en mijn bindweefsel stug is. Voor mij voelt dit niet als pijn omdat ik een aparte pijngrens en pijnervaring heb. Dat komt waarschijnlijk omdat ik bij mijn eerste iridocyclitis een injectie met naald in mijn oog gehad heb. Nooit heb ik iets gruwelijkers en pijnlijkers mee gemaakt dan dat moment. Maar details spaar ik hier verder uit. Terug naar de incidentele stugge rug; dat is voor mij weer een signaal om vooral aan de stressfactor te werken, en om goed op de ademhaling te letten. Indien mogelijk bezoek ik dan graag een sauna, of ik duik het koude buitenwater in. Dan moet ik even bewust de aandacht leggen op ontspannen, ontladen en opladen.

Het belangrijkste om ook de kleine kwaaltjes te voorkomen of te minimaliseren, is om altijd uitstekend te blijven zorgen voor je lijf en geest. Denk dan aan: de juiste voeding; voldoende nachtrust; ontspannende bezigheden; beweging & sport; opladen in de natuur; invloed van straling minimaliseren; enzovoort.

Nachtrust

Ik hoor en lees geregeld dat mensen problemen hebben rondom hun nachtrust. Gelukkig kan ik goed inslapen en doorslapen. Mijn aandachtspunt is nog wel het tijdig naar bed gaan. Maar... ik slaap sinds oktober 2014 niet meer in een bed. Ik slaap in een hangmat. Dat is ontstaan tijdens de laatste loodjes rondom de zwangerschap. M’n vriendin verzocht mij soms om op de bank te slapen om te voorkomen dat ik haar zou wekken als ik vroeg op moest staan voor werk. Alleen koos ik niet voor de bank, maar voor de hangmat die toen net enkele weken in de woonkamer hing. En ik was heel snel ‘verkocht’. Ik ervaarde dat ik er geweldig goed in kan slapen, maar daar zijn wel wat technieken voor nodig.

Het beviel m’n hoogzwangere vriendin ook dat ze ongestoord kon slapen. Er zijn avonden geweest waarbij ik haar zei dat ik last had van een stugge rug en me afvroeg of ik het in de hangmat zou volhouden. Tot mijn stomme verbazing kwam - en kom - ik altijd beter uit de hangmat dan dat ik erin gestapt ben. Hier kan ik ook veel meer over vertellen, ook over wat aanraders zijn om op te liggen en onder te liggen als je kiest voor de hangmat! Een hangmat is natuurlijk ook een prachtig attribuut om in te ontspannen: in je tuin, op je balkon of in huis. Neem gerust contact met me op als je er meer over wilt weten.

Bechterew, mijn redding!

De Ziekte van Bechterew heeft van mij een gezond mens gemaakt. Gezonder dan zonder deze aandoening, want anders had ik me vrijwel zeker niet zo uitvoerig verdiept in voeding en andere gezondheidsfactoren. Inmiddels heb ik zo ontzettend veel aan ervaringen en kennis om te delen met mensen dat dat niet in dit verhaal past. Bovendien werken al die aspecten, en nog veel meer factoren, voor ieder mens anders. Standaard adviezen en tips zijn er nauwelijks. Hoewel... ik noem er aan het einde van deze update enkele. Sinds 2013 heb ik mijn bedrijfsplan gewijzigd en richt ik me op het helpen van mensen aan het verbeteren van hun gezondheid en dus leefwijze. Dat begon in algemene zin, maar sinds vorig jaar heb ik besloten om mij specifiek te gaan richten op de groep mensen met chronische ontstekingsaandoeningen; en dan met name met de Ziekte van Bechterew. In 2015 gaan er mooie stappen gezet worden op dit vlak. Als eerste komt er een 6 daags arrangement waarin deelnemers een soort ‘spoed-cursus‘ krijgen waarna ze makkelijker zelf thuis aan de slag kunnen. Dit is dus ook wat de Bechterew mij gebracht heeft! Mijn redding die zich gaat manifesteren vanaf 2015!?

Bechterew, jouw redding!?

Door de Bechterew werd ik dus gedwongen om naar mezelf te kijken en heb ik voor een gezond en bewust leven gekozen. Door mijn successen hierin voel ik een sterke roeping om die aanpak met anderen te delen. Om andere mensen te laten zien dat er andere wegen zijn dan de reguliere wegen die vaak via het medische circuit lopen. Overigens kunnen deze wegen zeker parallel lopen. Vaak gebeurt dat sowieso in de beginfase. Na verloop van tijd als de progressie toe slaat, kun je steeds makkelijker je eigen weg volgen, en die buigt dan vaak af van de algemeen bekende wegen!

Vaak gaat het delen van mijn ervaringen en kennis veel via telefoongesprekken, ontmoetingen, chatten, e-mailen. Ik heb er nog altijd moeite mee om voor iets dat voor mij zo vanzelfsprekend is, er via consulten een prijskaartje aan te hangen. Ik vind dat iedereen recht heeft op kennis rondom gezondheid. Zo heb ik ook veel van anderen mogen leren. Maar omdat er ook bij mij brood op de plank moet komen (o nee, geen brood natuurlijk!!), ga ik in 2015 vooral arrangementen en bijeenkomsten organiseren waarbij mensen flink geprikkeld en geïnformeerd gaan worden. Ik ben ervan overtuigd dat de deelnemers er gelukkig van worden, en dan word (blijf) ik dat ook!

NIEUW & ANDERS

Naar aanleiding van mijn succesverhaal uit 2012/2013 (het eerste deel) volgen hier enkele opmerkingen:

Eerst basis opbouwen, dan ‘het geheim’ ontdekken!

In het eerste deel vertel ik hoe ik jaren gewerkt heb aan een fysieke basis. Van daaruit kon ik weer normaal functioneren en van alles (fysiek) aanpakken. De eerste jaren was ik behoorlijk gevoelig als ik enkele weken verzuimde om regelmatig te blijven sporten door bijvoorbeeld een verhuizing. Dan kon ik last krijgen van een stugge rug door verkrampte spieren en na verloop van tijd zelfs stug bindweefsel. Afgelopen jaar heb ik wegens de zwangerschap, verhuizing en geboorte een stuk minder gesport. Maar... mijn fysieke basis is inmiddels zo sterk maar ook stabiel in mijn lijfelijk systeem ingebouwd, dat gebleken is dat ik met veel minder intensief sporten goed weg kwam! Tegenwoordig behoort tot mijn dagelijkse pakket aan beweging: minimaal 3x met de hond naar buiten (waarvan 1 à 2 keer op de mountainbike) en 1x per dag de oefeningen van de 5 Tibetanen, inclusief ademhalingsoefeningen.

Maar hierbij speelt ook dagelijks de voeding een belangrijke rol. De juiste brandstof doet de motor het beste lopen. En ook het zo laag mogelijk houden van die belangrijke stressfactor is van groot belang. Daar heb ik mij allerlei trucjes voor aangeleerd.

Hiermee, met die opgebouwde basis, heb ik eigenlijk ontdekt dat - voor mij - er geen noodzaak is om m’n hele leven een bepaald intensief patroon dagelijks / wekelijks af te werken. Dat was dan ook weer een openbaring. Ik vermoed, ik wéét, dat een heel belangrijk aspect hierbij is dat ik mij niet meer druk maak om de Bechterew. Ik ben niet meer bang dat het mijn leven gaat bepalen en verknallen. Nee, ik ben de Bechterew zelfs dankbaar! En dit - het niet bang zijn - kan wel eens ‘het geheim’ zijn...

(Helaas heb ik wel gemerkt dat het percentage spiermassa wel iets geslonken is het afgelopen jaar. Tijd om weer meer te sporten maar dan om de ijdelheid!)

Sporten

In 2013 ben ik gestopt met vinzwemmen als wedstrijdsport en de trainingen in een (chloor)zwembad. Vinzwemmers gebruiken een grote monovin aan hun voeten om op hoge snelheid te kunnen zwemmen; zoals een dolfijn zeg maar, of een zeemeermin/-man. Op een trainingsavond verslikte ik mij gigantisch en ik was benieuwd wat ik eigenlijk ingeslikt had. Tja; zwembadwater, maar wát is zwembadwater? Ik was in die tijd zo druk met het bijstellen van mijn voedingsgewoonten, dat ik ook ging Googlen naar ‘zwembadwater verslikken’. En ik was geshockt! Het chloor in zwembadwater is nog niet het ergste, maar zodra chloor zich bindt aan organisch vuil (haren, huidschilfers, speeksel, urine, zweet, etc) dan ontstaan er uiterst giftige stoffen. Ik wilde dit niet geloven want zwemmen is mijn leven, en vinzwemmen beschouwde ik als een ‘noodzaak’ voor het soepel houden van mijn lijf. Bovendien leverde het vele onder water zwemmen mij een flinke longinhoud op; ook gunstig indien de Bechterew ooit toe zou slaan op mijn ribbenkast.

Meteen nam ik contact op met goede vriendin en biologe Kelly Mostard (van LexNaturalis). En zij bevestigde mijn bevindingen. Ze stuurde me zelfs nog wetenschappelijke literatuur. Ongeveer 45 minuten zwemmen in een chloorzwembad kan jouw DNA al aantasten!!! Voor mij was het duidelijk. Ik was geshockt en besloot nog 1 keer te gaan trainen om werkelijk te voelen of ik direct zou willen stoppen met vinzwemmen. En zo ja, dan was dat meteen mijn afscheidstraining. Ik weet het nog als de dag van gisteren; ik heb me helemaal niet fijn gevoeld in het water. De liefde voor de zwembaden was ineens voorbij. Ik had het ‘uitgemaakt’ en het deed me toch pijn, maar het voelde nog meer als een opluchting. Een hele vreemde gewaarwording.

Maar toen? Het was niet zo moeilijk om een alternatief te vinden. Want de koudetrainingen bevielen mij wel. Ik ben dus vaker het buitenwater gaan opzoeken. Mensen vroegen mij dan wel eens of het buitenwater niet slechter en vuiler is dan zwembadwater. Dit vroeg ik dan weer na aan Kelly Mostard en kreeg als antwoord: de risico’s die aan buitenwater verbonden zijn, zijn vele malen lager. Bovendien zal je weerstand alleen maar toenemen door het contact dat je dan hebt met het water en alles wat er van nature in zit! En het aspect van de koude versterkt ook nog eens je immuunsysteem.

Ik wil wel nog wel even toevoegen dat ik incidenteel in een (chloor)zwembad kom, maar het structureel trainen in zulke baden is voor mij een verlopen zaak. Zie dit als die vaak genoemde 80-20-regel. Als je voor een groot deel gezond eet en leeft, dan blijft er echt nog ruimte voor uitzonderingen.

Voeding

In deel 1 gaf ik aan minder vlees en vis te gaan eten. Wat voeding betreft is het heel lastig om algemene uitspraken te doen. Daarom hoor je de kenners en specialisten, zoals Ralph Moorman (De Hormoonfactor), Richard de Leth (Oersterk), Kelly Mostard (LexNaturalis) ook altijd zeggen dat ieder zelf moet aanvoelen wat goed voor hem/haar is. En dat heb ik overgenomen. Zo zijn er wezenlijke verschillen tussen mensen in behoefte aan dierlijke bronnen. Zo heb ik ontdekt dat mijn lijf minder behoefte heeft aan vlees, en dan het best overweg kan met kip/kalkoen en dergelijke (wit vlees / gevleugelte). Vette vissoorten passen ook goed bij mij. Die eet ik dan ook regelmatig.

Wat betreft de vegetariërs en veganisten: let heel goed op of je voldoende aan je mineralen en vitamines komt. Laat je regelmatig hierop testen en kies voor de goede alternatieven of aanvullingen.

Ook gaf ik in deel 1 aan dat ik met de nachtschades aan het stoeien was. Inmiddels ben ik vrijwel volledig gestopt met het eten van aardappelen. Maar producten als tomaten en paprika’s eet ik wel, maar wel gevarieerd en met mate. Hierover heb ik nog contact gehad met Ralph Moorman. Bijna alle voedingsmiddelen leveren bij té veel gebruik nadelen op. Dus zijn boodschap was: varieer en volg wederom je gevoel; kijk wat de voedingsmiddelen met je lichaam doen.

Wist je dat jouw ontlasting en urine hiervoor zo’n beetje de beste graadmeters zijn?

Ik had beloofd nog wat ‘standaard tips en adviezen’ te geven. Ondanks dat iedereen vooral zijn eigen gevoel moet volgen en eigen keuzes moet maken, benoem ik wat punten die naar mijn idee voor iedereen van belang zijn. Voor iedereen inderdaad; want als je nu nog geen gezondheids- of ‘ouderdoms’-klachten hebt, kunnen die nog wel komen. Heb je de Ziekte van Bechterew en/of andere ontstekingsaandoeningen, dan adviseer ik je zeker deze punten te overwegen:

 • vermijd graanproducten

 • vermijd (witte) (bewerkte) suikers

 • vermijd (synthetische) zoetstoffen

 • vermijd smaakversterkers

 • vermijd (koe)zuivel

 • vermijd soja

 • vermijd dranken uit plastic flessen en drankkartons

 • vermijd bakken in plantaardige oliën (uitzondering - wel goed dus: kokosolie en rijstolie)

maar ook:

 • let op voldoende nachtrust (niet te laat naar bed)

 • vermijd straling (wifi / 4G)

 • doe ademhalingsoefeningen

 • vermijd stress

Als je nu denkt: jee, wat blijft er dan aan voeding over? Maak je niet druk; er blijft heel veel over aan mogelijkheden. Verdiep je bijvoorbeeld in Het Hormoonfactordieet of neem contact met mij op voor gerichtere adviezen nadat ik meer weet over jou en jouw situatie.

En ook hier: als je voor een groot deel gezond eet en leeft, dan blijft er echt nog ruimte voor uitzonderingen. Net zoals die vaak genoemde 80-20 regel; dat geldt wat mij betreft niet alleen voor voeding, maar ook voor andere gezondheidsaspecten die je na streeft.

Tot slot & dankwoord

Er is dus best veel veranderd na het schrijven van de eerste versie van ‘mijn verhaal’. Ik ben minder intensief gaan krachttrainen, minder vinzwemmen en ik ben wegens tijd en geld ook minder gaan surfen. Een surfsessie kost toch minimaal een halve dag en ca 300 kilometers aan brandstof. Daarbij heb ik mijn voedingspatroon verder aangescherpt volgens de principes van De Hormoonfactor. De koudetrainingen heb ik mede dankzij Kelly Mostard van LexNaturalis (en natuurlijk haar leermeester The Iceman Wim Hof) verder eigen gemaakt. Ademhalingsoefeningen en de 5 Tibetanen heb ik tot dagelijkse onderdelen van mijn leven gemaakt. Deze nieuwe combinatie heeft mij een verbeterd fysiek gestel opgeleverd ten gunste van de controle over de Bechterew. Voor mijn gevoel heb ik letterlijk de Ziekte van Bechterew overwonnen. Daarom benoem ik mijzelf ook geregeld een ex-Bechterew-patiënt.

Ik hoop hiermee een interessante en inspirerende update geschreven te hebben.

Bij deze wil ik iedereen bedanken waar ik mooie berichten van ontvangen heb of interessante gesprekken mee gevoerd heb. Er is altijd wederzijds van elkaar te leren.

En natuurlijk dank ik het Hormoonfactor-team, maar ook het team LexNaturalis en Richard de Leth die mij allen de gelegenheid hebben gegeven om mijn verhaal via hun platforms onder de aandacht te brengen. Daardoor kunnen anderen geïnspireerd raken om ook hun ‘eigen-wijze’ weg te volgen naar een zo gezond mogelijk leven, dankzij Bechterew.

Sterkte!

Zie natuurlijk ook Succesverhaal Deel 1!!

Meer weten? Vragen? Eigen ervaringen om te delen?

Neem gerust contact met mij op.

Jeroen van Deelen

www.natuurlijktrainen.nl

mail@natuurlijktrainen.nl

06-27002528

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page