top of page

Referenties

REFERENTIES Frisse Start Actie 2017

De deelnemers aan de Frisse Start Actie 2017 (9-12 februari 2017) zijn gevraagd een referentie-stukje te schrijven over hun ervaringen van het weekend en de daarop volgende maanden. Deze vraag is voorgelegd binnen de besloten Facebook-groep van dat arrangement, en daarop wordt dan soms ook heel mooi op elkaar gereageerd. De deelnemers zijn tot op heden nog met elkaar in contact. Dat leidt tot soms erg mooie uitwisselingen van ervaringen, kennis, lief en … leed. De eerlijkheid en openheid in de groep en het volledig respecteren van elkaar is geweldig. Bij de stukjes van Charmaine en Lisa zijn reacties bijgevoegd om een beeld te geven hoe we elkaar steunen en aanvullen.

 

Bij deze dank ik de deelnemers van de eerste editie enorm voor hun vertrouwen en openheid en het leveren van hun stukjes tekst.

Marjolein Oonk

23 juni 2017:

Ik was van tevoren een beetje huiverig, bang dat het confronterend zou zijn met een groep mensen met allemaal Bechterew. Maar dit was totaal niet zo, ik heb echt een positieve sfeer ervaren met stuk voor stuk sterke mensen. 

Ik heb zelf het meest gehad aan alle tips over voeding, ik was hier al mee bezig maar heb zóveel van jou, en de anderen geleerd hierover. Sinds onze reis ben ik volledig vegetariër geworden. 

Jeroen, je hebt echt veel energie, tijd en moeite gestoken in deze reis. Het was op en top verzorgd, en je hebt dit gedaan zonder er zelf baat bij te hebben. Erg bijzonder, we zijn werkelijk niets te kort gekomen. Althans als ik voor mezelf spreek niet. 

Qua koude training zelf doe ik vrijwel niets meer, af en toe douche ik nog koud af. Maar eerlijk gezegd was dit voor mij ook niet de hoofdreden om mee te gaan, ik ging voornamelijk voor het voedingsgedeelte en herkenning bij anderen. 

Ennnn ik ben volledig gestopt met medicatie, moet er wel bij vermelden dat dit niet geheel vrijwillig is want ik heb last van uitvalsverschijnselen in mijn lijf, en ben benieuwd of dat iets te maken heeft met de biologicals. Maar ik probeer nu constant alle tips en ervaringen van toen in mijn achterhoofd te houden en toe te passen. 

Kortom eigenlijk alleen maar positief!!! Ik zou nog graag een keer met deze groep samen willen komen, want het was naast dat het leerzaam was ook gewoon erg gezellig.

6 januari 2018:

Wat leuk om dit terug te lezen zeg. Ik ben het nog steeds helemaal eens met mijn referentie, ontzettend veel aan de Frisse Start Actie gehad. Merk dat ik nog vaak mijn ervaringen van het weekend toe pas!! En... Inmiddels volledig medicatie vrij.

Lisa :

8 januari 2018:

Hee Jeroen. In the end gaat het nu behoorlijk goed met mij. Er is veel gebeurd afgelopen jaar en ik heb een grote transformatie doorgemaakt.

Ik doe een poging om iets te vertellen over hoe ik de Frisse Start Actie 2017 ervaren heb. 

Je enthousiasme spatte er vanaf en dat was heel fijn om aan te horen. De structuur in je verhaal is bij mij helaas niet aangekomen. Dat is wel wat ik nodig heb om iets eigen te maken.

Wat ik daarnaast persoonlijk heel erg mistte, waren aan de ene kant ‘praktische’ tips wat voeding betreft, en aan de andere kant meer diepgang. Bijna alles wat je vertelde wist ik wel, maar die diepgang/praktische tips miste ik. Ik kijk dan ook uit naar de handleiding (die we nog moeten krijgen) in de hoop daar meer te lezen en er zo verder mee aan de slag te kunnen. 

De impact van het weekend is voor mij niet heel duidelijk / is er niet. Er is wat dat betreft gewoon niet zo veel veranderd. Maar zoals ik al schreef je enthousiasme en het effect daarvan bij de anderen vind ik geweldig om te zien dus dat is zeker iets waar je mee door moet gaan. Ik heb gewoon ervaren dat niet iedereen zomaar iedereen kan prikkelen om te veranderen. Daarentegen heb ik andere mensen om mij heen verzameld waar ik wel op de juiste manier door geprikkeld wordt en de transformatie “als vanzelf” voelt. 

In ieder geval succes met de 2e Frisse Start Actie en er zullen vast anderen zijn die zich kunnen laten inspireren door jou. Groetjes Lisa

Samenvatting van de reactie per mail van Jeroen van Deelen aan Lisa (10 januari 2018):

Hoi Lisa! Heel erg bedankt voor je reactie! Ik ben blij dat je je kritisch geuit hebt. 

Je benoemt duidelijke punten. De handleiding is in de vertraging geraakt door persoonlijke omstandigheden. 

Het is ook logisch wat je zegt; dat de ene persoon je meer raakt, of waarmee je je makkelijker verbind dan met een andere. Toch heel fijn dat je anderen om je heen hebt om je te helpen/ondersteunen/inspireren! 

Over de structuur; daar ga ik zeker nog meer op letten de volgende keer. Ik ben ook wel een beetje een chaoot, en zeker met het enthousiasme ben ik dan makkelijk even afgeleid en ‘off-topic’. 

Over de voeding; concrete en praktische tips zijn lastig. Er is een basis die ik gegeven heb, die bij steeds meer mensen wel bekend is: over onverwerkte voeding; minder (snelle) koolhydraten; zuivel; etc. Maar het is verder aan ieder om zelf uit te vinden wat goed voelt en hoe je lichaam erop reageert. In de handleiding komen meer aanknopingspunten; over bloedgroepdieet; hormoonfactor; paleo; vegetarisch/veganistisch; etc… Van daaruit heeft dan ieder zelf een verdiepingsslag te maken! 

Caroline Bakker

23 juni 2017:

Hoi Jeroen! Mij heeft het erg geholpen om andere bechies te ontmoeten. De herkenning, ervaringen uitwisselen en dit allemaal zonder in de slachtofferrol te schieten maar juist vanuit positiviteit. 

Daarnaast heel fijn om alle facetten die van invloed kunnen zijn op je gezondheid te bekijken. Veel wist ik wel, maar alles kwam op deze manier samen waardoor je je er meer bewust van wordt. Het heeft mij nog meer vertrouwen gegeven om deze ziekte niet je leven te laten leiden. Een weekend dat ik niet had willen missen!!!

Charmaine Fühler

23 juni 2017:

Ik heb ontdekt dat gezonde voeding echt wel wat positief effect heeft en niet zo duur is als ik in eerste instantie dacht. Dit heb ik mogen leren tijdens jouw weekend. Het heeft alleen niet zo geweldig effect dat ik kan stoppen met medicatie. 

Maar misschien moet ik daarvoor ook nog meerdere facetten aanpakken... Oud zeer waar nog aan gewerkt wordt en mijn energie goed blijven managen. 

Het blijft voor mijn gevoel nu nog steeds een beetje een zoektocht wat ik enigszins een teleurstelling vind omdat een drietal mensen uit de groep wel medicatie vrij zijn (na vreselijke bijwerkingen, dat wel en wat ook heel naar geweest is voor jullie meiden). Ik mag natuurlijk niet vergelijken maar ik ben er wel gevoelig voor om dit dan negatief naar mijzelf te buigen. 

Maar het weekend Duitsland was geweldig nogmaals grote dank dat ik mee mocht!!! Het was geweldig om mee te maken en te leren.

PS 1: Bijzonder ook dat mindset een enorm grote rol speelt. Het is mij zelf maar 1x gelukt naderhand een koudetraining te doen. Ik douche nog wel elke ochtend koud af maar daar blijft het dan ook bij.

PS 2: mijn motivatie tot gezond eten is nu ook -5 zeg maar doordat ik aan het afbouwen ben met prednison. Ik wordt er niet gezelliger en blijer en gemotiveerd door zeg maar; met prednison is alles veel makkelijker.

Reactie Jeroen van Deelen (23 juni 2017):

Hey Charmaine! Dat vergelijken met anderen is eigenlijk wel het laatste dat je moet doen! Maar het zit ook wel weer een beetje in ieder van ons. Je eigen weg volgen en inderdaad zoeken en ontdekken. En daar gaat tijd over heen. Mijn proces duurde 8 jaren van de diagnose tot medicatie-vrij. Met mijn adviezen / ervaringen en vooral veel eigen inzet schat ik in dat iemand binnen enkele jaren medicatie-vrij kan zijn. Maar verwacht dus niet meteen dat dat binnen enkele maanden kan. Hoewel, als je je mindset goed hebt (wat is goed/fout?! ;-)) en je hebt geluk met veel andere factoren, dan zou het wel eens veel sneller kunnen. Maar beter is om geen tijdslimiet te stellen. Zorg dat je je zo veel mogelijk lekker in je vel voelt. De rest komt vanzelf. Ik vergelijk mijn lichaam vaak met een auto: ook al weet ik dat er groot onderhoud nodig is, en dat er wat onderdelen snel 'verbeterd' (vervangen) moeten worden, kan ik toch erg genieten om in die krakkemikkige auto te rijden. Maar als je je aan elk piepje en mankementje stoort, dan verpest dat het plezier... En weet: als die auto weer opgeknapt is, en je onderhoud hem goed; dan kan hij nog heel erg lang mee en heel veel kilometers maken!

Reactie Marjolein Oonk (23 juni 2017): 

Een belangrijke toevoeging vind ik eigenlijk wel, dat zonder medicatie leven niet voor iedereen een optie is. Omdat Bechterew nou eenmaal zoveel verschillende gradaties kent. Dus misschien je standaarden ook niet te hoog leggen en soms een beetje lief zijn voor jezelf. Als je op alle facetten al zo goed je best doet, maar niet helemaal zonder medicatie kan, is daar toch niets mis mee? Dan doe je het toch al super.

6 januari 2018 (reactie Charmaine op deze referenties): 

Inmiddels kan ik zeggen dat ik van de prednison, humira en mtx af ben! Halleluja wat is dat toch mega gaaf! Naast dat ik er gezonder uit zie voel ik mij ook veel beter. Op wat eczeem na (mogelijk reactie op geraffineerde suiker) heb ik ook geen gekke bijwerkingen meer zoals heftige keelontstekingen en blaren in/op de slijmvliezen. Heel naar! Net als aankomen door medicatie en verkeerd eten uit emotie. En door de pijn en stijfheid nog maar weinig en soms niets meer kunnen. 

 

Inmiddels ben ik in therapie voor onverwerkte trauma's en heb mij fanatiek in voeding verdiept. Ben ik 10 kg afgevallen en gebruik ik alleen nog brufen en lyrica.

Ik heb mijn voeding aardig op de rit (zo dicht mogelijk bij de natuur en 2x per dag eten om de darmen rust te gunnen). Daarnaast gebruik ik 3 supplementen om mijn darmen te herstellen, aangezien ik duidelijk een lekkende darm heb. Ik heb afgelopen jaar geleerd dat je inderdaad 'bent' wat je eet. Ik heb nog steeds heftige peesontstekingen maar met pijnstilling is er goed mee te leven. Ik hoop mijn darmen te herstellen en mijn immuunsysteem nog veel meer te trainen waardoor ik uiteindelijk (pees)ontsteking vrij zal worden en weer kan gaan sporten. 

 

Jeroen heeft een heel mooi en vruchtbaar zaadje bij mij geplant (klinkt heel dubbelzinnig hahaha) en ik pluk daar na veel en hard werken de vruchten van. 

Jeroen je bent een topper en ik ben je voor altijd dankbaar dat je mij hebt laten inzien dat het ook anders kan. Ik heb zin in het terug kom weekend ! 

 

Enne... ja, natuurlijk heb ik soms een terugval. Maar ik ben in zo’n situatie inmiddels een stuk milder voor mijzelf waardoor ik sneller weer de gezonde voeding of bewegingsoefeningen op kan pakken.

 

Groetjes Charmaine

Merel & Sophie

19 februari 2017:

Heel erg dankjewel voor het all-in arrangement in de HArz! Het heeft ons een hele hoop gebracht en handvatten geboden voor de toekomst. Heel bijzonder dat jij dit hebt opgezet en wij hopen dat dit boek jou ook iets te brengen heeft. Liefs Merel & Sophie.

Karen van de Werff

7 mei 2017:

Mijn eerste "bergwandeling" gemaakt! 6 uur gewandeld in het Savelsbosch (Limburg) … Echt een aanrader. Dankzij een simpele wandelstok kan ik veel beter op, door & over alles heen lopen. Ik voelde me als een kindje in de Efteling!!

23 juni 2017:

Mijn ervaringen sinds de 4 daagse training (9-12 februari 2017) in de Harz zijn heel goed. Sinds die training heb ik geen pijnbestrijdingsapparaatje (tens) meer nodig gehad. Dat is dus 4 maanden inmiddels.. 

De koude-training en de info over voedsel hebben veel indruk op me gemaakt. Ik bemerk de verbeteringen voor mijn lichaam door op mijn voedsel te letten.

Ik wil meer gaan doen met de koude-training. Weer genieten van een ijsbad. Sinds de 4 daagse training heb ik bijna alleen de koudwaterkraan aan. Dat besef ik overigens nu pas.

Sinds de healing met edelstenen draag ik een malachiet hanger die voor mijn gevoel echt bij mij hoort en waardoor ik de mooie boodschap die ik mee kreeg goed onthoudt.

Ik doe geen oefeningen meer maar ik "doe" meer. Ik geniet het meeste van de ellenlange wandelingen op ongelijke paden in de natuur. Dat was voorheen moeizaam. De fysieke belastbaarheid is (nog) niet verbeterd maar de fysieke mogelijkheden zijn wel verbeterd en geven me veel vreugde.

 

2 jan 2018  (over de Frisse Start Actie van 2018): 

Aanrader!! Dankzij deze training van Jeroen van Deelen ben ik vorig jaar grotendeels verlost van chronische zenuwpijn in mijn been.

 

6 januari 2018 (reactie op deze referenties): 

Mooi om terug te lezen. De vooruitgang zet door. Ik geniet van alles wat ik kan!

Merel van Wetering:

8 januari 2018:

Ik vond het vorig jaar heel inspirerende dagen. Het programma gecombineerd met het ontmoeten en het samenzijn van anderen met een reumatische aandoening heeft me veel goed gedaan. Zo ben ik na de actie de rust en meditatiemomenten gaan vasthouden in mijn dagelijks leven wat mij meer ruimte in mijn hoofd geeft en over het algemeen meer energie. Na de dagen wandelen met Nilak was mijn goede voornemen om een hondje te adopteren en dat heb ik vorig jaar dan ook gedaan!

REFERENTIES 1 op 1 begeleiding / coaching / mail-contact

 

Ook zijn er mensen die inspiratie gevonden hebben uit de informatie van mijn website of via de publicaties op de site van De Hormoonfactor. Ik voer telefoongesprekken van geregeld circa een uur en soms spreek ik met mensen af om gericht adviezen te kunnen geven.

 

Hier een voorbeeld van een stukje chatten:

H: Hey Jeroen!! Leuk dat je ook actief bent op de Bechterew pagina op fb. Hopelijk kan je met je campagne een hoop mensen helpen daar. Dankzij jouw succes verhalen die je hebt geschreven, ben ik nu ook op de goede weg :-) Het lijkt me gaaf om jou eens te ontmoeten en dat we een dag wat actiefs gaan doen bijvoorbeeld dagje snowboarden of iets dergelijks in het nieuwe jaar als je dat leuk lijkt!! Groetjes H. 

 

Ik: Hey H! 

Je bericht komt voorbij bij een Check van (nog niet behandelde) berichten! 🙄 Sorry voor de late reactie!! 

Maar lijkt me goed plan om keer af te spreken!! Mocht je nog interesse hebben in een plek bij het 4daags arrangement, dan kan dat nog. 😊

Spreek je later wel. Jeroen

 

H: Hey ik had het wel op fb voorbij zien komen hoor 😉 ik ben zelf eerlijk niet geïnteresseerd om mee te gaan. Niet omdat ik er niet in geloof maar meer omdat ik lekker in ballans thuis ben en m’n voeding en levensstijl zelf al flink aan het aanpakken ben. En dit wel door jouw verhalen die je hebt geschreven!!! Echt top. Het heeft mijn ogen echt doen openen.☺ Ik denk dat deze hulp voor veel mensen welkom is, alleen moeten ze wel "geholpen willen worden". Misschien zie of zeg ik het verkeerd maar ik heb het idee dat veel mensen de gezonde levensstijl maar onzin vinden en het te ver gezocht vinden om er zo mee bezig te zijn. Ik voel me vaak onbegrepen door mensen als ik vertel dat ik geen brood eet, bier drink of aardappelen eet 🤣. Voor veel mensen is het niet te begrijpen. Zelfs een goede vriend van me met de ziekte van Crohn, kan ik nog niet wijs maken dat hij eens wat moet doen aan z’n levensstijl. Dan voelt het al snel als verspilde moeite, hoe lullig het ook klinkt. Ik bedoel het niet negatief!! Je kan trots zijn hoe jij het hebt geflikt met Bechterew en wat ik al zei: ik hoop echt dat meer mensen geïnspireerd raken! We houden contact 🙏🏻😁

LEES HIER VERDER!

bottom of page